AdemCoaching & AdemSessies

Helen doormiddel van ademen. Ja, dat kan zeker! 

Ademen, je doet het je hele leven lang. Adem is leven. Maar hoe is de kwaliteit van je adem eigenlijk? Als je iets aan je gezondheid zou willen doen zou je eigenlijk moeten beginnen met gezond ademen. 

De adem is vaak een afspiegeling van wat er in jou speelt. Heb jij een druk hoofd met veel stress en/of bijvoorbeeld angstgedachten? Dan is de kans aanwezig dat je adem ook onrustig of zelfs hoog voelbaar is in je lichaam en misschien adem je zelfs door je mond. 

Er is niets mis met kortdurende stress. Als je bijvoorbeeld van een zebrapad moet vluchten omdat een auto je over het hoofd ziet, ben je heel blij dat je stress systeem aangaat en alles in jouw systeem er voor zorgt dat je zo snel mogelijk weg bent. Of zoals vroeger, als je moest vluchten voor een tijger, was het heel fijn dat het stresssysteem aanging om te zorgen dat je weg kon komen. Als het gevaar geweken was kwam je systeem weer tot rust. Af en toe stress waar nodig is dus helemaal prima en gezond. Maar chronische stress is dat niet. Het is niet gezond als je gewoon thuis op de bank zit (te malen in je hoofd) of op kantoor of waar je dan ook bent, en al zeker niet de hele dag door. Het brengt je systeem totaal uit balans en daarmee je adempatroon.

Van nature behoort je adem als je in rust bent in de (lage) buik/flanken voelbaar te zijn waarbij je lichaam ontspannen door je neus zal ademen. 

Soms door bijvoorbeeld trauma of gebeurtenissen in je leven dat je anders bent gaan ademen dan eigenlijk optimaal voor je is. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door spanningen in je lichaam, opgeslagen (onverwerkte) emoties, trauma’s, gevoel van onveiligheid enzovoort.

Tijdens een AdemCoach sessie gaan we samen kijken naar hoe jouw systeem op dit moment functioneert en naar de staat van jouw zenuwstelsel door de dag heen plus het ademritme wat daarbij is ontstaan. Ik zal je uitleggen hoe de adem verbonden is met jouw zenuwstelsel. Het sympathische deel van je zenuwstelsel is actief in actie (stress) en je parasympatische deel van je zenuwstelsel is actief in rust en herstel. Wist je bijvoorbeeld dat je je adem kan zien als de afstandsbediening van je zenuwstelsel? Ja! En dat is goed nieuws want als we doormiddel van ademoefeningen ons staat van zijn kunnen veranderen kunnen we ons ook anders gaan voelen! 

We zullen altijd kijken wat jouw systeem aangeeft, wat jij graag zou willen en vandaar uit zal ik je verder begeleiden. We kunnen gaan oefenen met ademoefeningen die je thuis kunt gaan doen om je in het dagelijks leven beter (meer in balans) te gaan voelen, of die je kunt toepassen op de momenten dat jij dat nodig hebt. Ook kunnen we een diepere adem sessie doen met eventueel lichaamswerk om de spanning los te maken zodat er ruimte ontstaat om los te laten wat jou niet langer dient en weer een optimaler ademritme te kunnen laten ontstaan. Er is ruimte voor jou. Je bent welkom.

Ben je geïnteresseerd in individuele AdemCoaching of een 1-op-1 AdemSessie? Neem dan gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Ook natuurlijk als je vragen hebt kun je bij mij terecht.

Bij AdemCoaching gaan we samen kijken hoe we doormiddel van ademoefeningen, die je ook in je dag kunt inbouwen, kunnen zorgen dat jij meer gebalanceerd kunt leven. 

Bij een AdemSessie gaan we gedurende de sessie langzaam stap voor stap de diepte in en zal ik je begeleiden naar een ademstaat die jou kan helpen om spanning, angst, trauma, of wat voor disbalans ook te kunnen helen. Uiteraard alles specifiek op jou afgestemd en op jouw tempo. Voor iedereen is er een unieke sessie. Daar stem ik me graag op af. Omdat je bijzonder bent. 

Regelmatig zijn er ook AdemSessies in een groep te volgen. Deze staan vermeld op het lesrooster.