Hieronder enkele ervaringen van deelnemers van de yogalessen bij Yoga Centrum Harmonie in jezelf.

 


Ruim twee jaar geleden leverden mijn levensomstandigheden mij veel stress op en verkeerde ik in een algehele staat van malaise. Enigszins wanhopig zou je kunnen zeggen, heb ik yoga aangegrepen als redmiddel. Ik had lang geleden wat ervaring met zwangerschapsyoga opgedaan en dat was immers ook ‘goed bevallen’. Ik nam me dan ook voor om het een serieuze kans te geven, de instructies goed op te volgen en vooral vol te houden.
Gelukkig, voelde ik al vrij snel dat ik bij Jessica in goede handen was en dat gaf mij extra motivatie. Zij leerde mij mezelf te ontspannen en contact te maken met mijn lichaam en geest. Hierdoor werd ik mij ervan bewust dat ik zowel mijn mentale als fysieke grenzen nooit heb gerespecteerd. Ik begon me af te vragen of ik eigenlijk wel grenzen had en waarom ik in vredesnaam zo slecht voor mezelf zorgde. Dit inzicht alleen al, heeft voor mij onvoorstelbaar veel in positieve zin veranderd. Ik begon spontaan weer voor mezelf te zorgen, rust en ontspanning te omarmen en hier bovendien erg van te genieten.
Doordat yoga mij in staat stelt mijzelf weer te ‘voelen’ kan ik mij nu als een radio afstemmen op mijn eigen, unieke frequentie. Zo tekenen mijn behoeften zich steeds duidelijker af  en gaat het stellen van grenzen als vanzelf.  Andere ‘stoorzenders’ beïnvloeden me nauwelijks meer; ik ben veerkrachtiger en wat me niet dient kan ik nu makkelijker loslaten. Mijn energiepeil is na járen van ver beneden gemiddeld, gestegen naar soms zelfs ongekende hoogte. Ik heb het gevoel alsof ik weer ‘aan’ sta in plaats van ‘standby’.
Al met al voelt het leven voor mij nu een stuk lichter aan. Vanuit dit gevoel wil ik graag zoveel mogelijk mensen uitnodigen om met yoga hun voordeel te doen.
Bianca

 


Een paar jaar geleden was ik op zoek naar een mogelijkheid om yoga te beoefenen. Ik werd door een kennis getipt om naar Enkhuizen te gaan en bij Harmonie in jezelf lessen te volgen. 
Een serie van 3 proeflessen volgden, waarbij ik getroffen werd door de fijne rust kalmte die onze docente Jessica uitstraalt. Ze heeft een hele prettige stem waardoor de meditatie altijd een hele fijne ervaring is. De lessen hebben mij altijd heel erg goed gedaan. Ik kwam altijd uitgerust en energieker thuis. 
Ook heb ik bij haar een training Mindfulness gedaan. Een hele intensieve, leerzame en fijne ervaring. Net als met yoga, gaat Jessica ook hier heel kundig en gewetensvol te werk. 
Sinds kort ben ik verhuisd en is het niet  praktisch meer om in Enkhuizen de lessen te blijven volgen. Met pijn in het hart heb ik afscheid genomen, me realiserend dat ik enorm heb geboft. Ik hoop in mijn huidige woonplaats weer yoga te kunnen volgen, en weer zo’n fijne docent te treffen. 
Jessica, bedankt voor alles? 
Carla

 


‘Je hoeft niets te presteren en je hoeft nergens naartoe’
In maart 2017 begon ik met de mindfulness cursus bij Jessica toen ik behoorlijk was opgebrand. Behalve vermoeid voelde ik me gefaald, twijfelde ik aan alles en was mijn zelfbeeld laag. Tijdens de cursus werd ik enorm geconfronteerd met dat zelfbeeld en werd mij duidelijk dat ik jarenlang helemaal niet goed voor mezelf had gezorgd. Ik zette altijd de behoefte van de ander op de eerste plaats en legde de lat in werk en relaties (té) hoog. Toch voelde ik steeds minder voldoening in alles wat ik deed. De mindfulness cursus was voor mij een eerste stap op weg naar verandering. Ik leerde op een milde manier naar mijzelf te kijken en meer stil te staan bij het moment in plaats van door te denderen. Dat was wat ik nodig had. Jessica is super lief en geduldig met iedereen, dus ik voelde me altijd veilig en welkom. Op momenten dat ik terugval in mijn oude patroon dan denk ik vaak aan Jessica’s woorden: ‘Je hoeft niets te presteren en je hoeft nergens naartoe’. Dat zet me dan weer met beide benen op de grond.
‘Daag jezelf uit, maar ga niet over je harde grens’
Ik heb alle vormen van yoga bij Jessica uitgeprobeerd, maar hatha yoga past het beste bij mij. Ik ben geneigd om over mijn eigen grenzen heen te gaan, zonder op te merken dat het eigenlijk niet zo goed met me gaat. Hatha yoga is een vorm van yoga waarbij inspanning afgewisseld wordt met momenten van ontspanning. Ik leer op deze manier beter te luisteren naar mijn lichaam, en rustmomenten in te lassen. Even van een afstandje naar mezelf te kijken en bewust te worden van wat ik allemaal aan het doen ben. Jessica is er een kei in om mensen daarin te begeleiden. Echt the best. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit niet aan yoga deed. Zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven is het geworden.
Ellen

 
Sinds 2016 volg ik nu yogalessen bij Jessica. Met dat ik dit opgezocht heb, verbaast het aantal jaren mijzelf ook. Eerlijk is eerlijk, in het begin was ik best sceptisch en het heeft dus ook even geduurd voordat ik me aanmeldde voor een proefles. Nu inmiddels ruim drie jaar later wil ik nooit meer anders, iets waarvan ik destijds niet gedacht had dat ik dit ooit hardop zou zeggen.
Wat yoga mij brengt is algehele ontspanning, volledige rust in lijf en mind. Een gevoel dat ik van nature niet snel ervaar. Waar ik dacht voor yoga te nuchter van aard te zijn en ik het vast heel zweverig zou vinden blijkt niets minder waar. Ook dat leer ik bij yoga; je gedachten en overtuigingen vormen zich vaak tot je eigen waarheid. Door deze gedachten te erkennen en vervolgens weer los te laten als ze je niet dienen, ontstaat er ruimte om te voelen, te experimenteren en zaken anders te benaderen. In mijn dagelijks leven is mijn mind veelal overheersend en leidend waardoor het daadwerkelijk voelen vaak op de tweede plek komt. Yoga helpt mij hierin een gezondere balans te vinden. Ook buiten de les om lukt het me steeds beter om dit in de hectiek van de dag toe te passen.
Jessica haar warme, kalme en rustgevende begeleiding zorgen ervoor dat ik elke week opnieuw uitkijk naar dit moment voor jezelf, van helemaal niets moeten en alleen maar aanwezig zijn in het hier en nu. Als iemand dit goed over kan brengen en voor kan leven is het Jessica wel. Professioneel, een baken van rust en een warme persoonlijkheid die elke les tot een feestje voor jezelf maakt. Dankjewel voor al je heerlijke lessen tot nu toe!
Maritha

 


Lieve Jessica,
Ik heb je leren kennen doordat ik de mindfulness training bij jou heb gevolgd. Dat was echt een bewustwording voor mij. Het trainen om het bewustzijn te vergroten. Het leren leven met aandacht. Hoe mooi is dat! “want de enige manier om te komen waar je wilt zijn, is te zijn waar je bent”. Door jou rustige benadering, respect voor een ieder en fijne uitleg tijdens de verschillende bijeenkomsten maakte het voor mij heel bijzonder. Daarom ben ik na de cursus ook mindfulness yoga bij jou gaan volgen. Een ochtend voor mij, waar ik echt naar uit kan kijken. Inspanning en ontspanning. Een feestje voor lichaam en geest. Gewoon weg heerlijk!
Dank je Jessica… Voor wie je bent en wat je doet!!
Debbie Breg

 
Sinds twee jaar nu doe ik aan yoga. Vanwege het intieme karakter gekozen voor Harmonie in jezelf. Het voelde gelijk als thuiskomen. Fijne locatie met een mooie energie. Jessica is een yoga-docente die een warme en intieme sfeer in de lessen weet te creëren. Persoonlijk heeft yoga mij heel veel goeds gebracht. Ik heb MS en voel me door de yoga mindfullness lessen beter verbonden met mijn lichaam. Ik merk dat ik meer rust en ruimte in mijn lichaam en mijn hoofd ervaar. Jessica leert ons goed naar ons lichaam te luisteren en door haar lessen ervaar ik dat ik me fitter en soepeler voel. Heerlijk geaard als ik na de lessen naar huis ga. Donderdagochtend is voor mij echt me-time! Ik heb de intentie gezet om mijn yogalessen uit te breiden naar twee keer in de week, en dan zeker ook bij Jessica.
Mandy

 
Sinds een aantal jaren volg ik de yogalessen bij Jessica en dan met name de “mindful Yinyoga” les. Binnen de anderhalf uur kom ik tot rust in mijn lichaam en in mijn hoofd door de fijne oefeningen, houdingen en meditaties. De stem van Jessica is heel prettig en rustgevend. Ze begeleidt je met inzichten en visualisaties op een fijne manier in de les. Daarnaast is de ruimte fijn en kun je gebruik maken van kussentjes, dekentjes en het meditatiekussen om alles zo aangenaam mogelijk te maken. En is er altijd een lekker kopje thee.Ook de yoga nidra is een echte aanrader om volledig tot rust te komen.De lessen doen mij goed om soepel, sterk en ontspannen te blijven! 
Esther 

 
In december 2015 was ik opzoek naar lichamelijke en mentale rust. Dit vond ik bij Yoga & Mindfulness Centrum Harmonie in jezelf. Toen nog in de ruimte boven een plaatselijk restaurant en met maar vier mede yogi’s in de les. Door Jessica haar stem, haar rust en haar kennis van yoga voelde het direct goed en veilig. Gaandeweg werden de lessen drukker en de school groter, terwijl ik juist meer rust en acceptatie binnen mijzelf vond. Grappig om ineens bewust te zijn van die tegenstrijdigheid. Lichamelijk zijn de effecten van de wekelijkse yogalessen goed merkbaar, ik ben flexibeler, leniger, fitter. De mentale effecten komen voor mij langzamer maar, het vinden van rust tussen mijn gedachtes, acceptatie met mijzelf en meer focus komt zeker. Zolang Jessica lesgeeft zal ik haar openheid, kennis, rust, vriendelijkheid en acceptatie blijven benutten en blijven waarderen. 
India

 
Zomer 2017 ben ik naar een proefles geweest en het was gelijk goed. Ik was ook nog bij een andere yoga school geweest, maar na de les bij Jessica was de keus snel gemaakt. Alle rust, goede sfeer en gewoon een hele fijne les. Ik doe de hatha yoga en ik ervaar het als zeer ontspannend. Jessica geeft goede aanwijzingen en neemt de tijd voor uitleg. Wat ik vooral heb geleerd is het luisteren naar mijn eigen lijf. En dat het niet uitmaakt of een oefening “lukt”of niet. Het gaat om wat jouw lichaam op die dag kan. En dat verschilt nog wel eens. Dat aanvaarden en gewoon luisteren naar wat voor jou op dat moment goed is. Wat ben ik blij dat ik dat heb geleerd. En tijdens de les vooral met het moment zelf bezig zijn is zo fijn. Merk ook dat het steeds makkelijker gaat. Ook na de les. Ondertussen mediteer ik thuis ook makkelijker en vaker. Al met al heeft het me al heel veel gebracht en ga hier zeker nog heel lang mee door!!
Fiona

 
Ik ben sinds begin 2018 begonnen met mindfulness yoga, dit omdat ik een burn out had en las op internet uit ervaringen dat yoga zou kunnen helpen. Ik was zelf eerst wel wat terughoudend om het te gaan proberen maar heb toch de stap gezet om mijn herstel te bevorderen. Ik heb verschillende yoga lessen geprobeerd maar mindfulness yoga past het beste bij mij voor het vinden van lichamelijke en geestelijke rust. De yoga heeft zeker geholpen bij mijn herstelproces en meer rust ook te creëren geestelijk. Daarnaast ben ik door yoga leniger geworden en minder last heb van lichamelijke klachten. 
De docente, Jessica, is erg vriendelijk, rustig en geeft duidelijke instructies, dit geeft rust tijdens de yoga les. Daarnaast geeft ze ook stukjes verdieping uit de mindfulness tijdens de les waar je veel van kan leren over gedachtes (positieve en negatieve) waarvan we er heel veel per dag hebben.  
Ik kijk er iedere week weer naar uit voor een heerlijke yoga les!  
Marieke

 
Al 15 jaar beoefen ik yoga. Yoga betekent verbinding, verbinding tussen lichaam en geest. Een combinatie van houdingen en meditatie brengt je tot een diepe ontspanning, verbinding en dichter naar jezelf toe. Voor mij is dit een heel belangrijk deel van mijn leven geworden. Na een voetoperatie eind 2017 was ik op zoek naar een rustige vorm van yoga en kwam ik bij Jessica terecht bij de yin yoga. Dit is een hele rustige vorm van yoga waarbij je de houdingen langere tijd aanhoudt, de beginmeditatie en de begeleide eindontspanning als afsluiting van de les maken dit tot een perfecte combinatie van yoga en meditatie. De yogaruimte straalt rust uit en is een fijne plek om te zijn. Jessica is een hele fijne docente die met haar rustige stem elke keer een inspirerende en ontspannen yogales weet te geven. Mijn voet is inmiddels helemaal genezen maar toch blijf ik graag yin yoga doen.
Karin

 


Ik ken Jessica al vanaf haar 13/14e jaar, ze zat samen met mijn dochter op de RSG in Enkhuizen. Ze was altijd een gevoelige en wijze “dame” waar ik altijd een fijn gevoel bij had. 
Nou moet ik zeggen dat ik nooit wat met yoga had.. vondt het eigenlijk wel wat suf.
Ik deed altijd “actieve” sporten op de sportschool en hardlopen.
Tot ik ineens, vier jaar geleden, ernstig ziek werd en dat stapelde zich maar op de ene ziekte na de andere.. Ik kon alleen nog maar op bed liggen. Stoppen met werken dus.
Ik kwam met veel moeite er redelijk bovenop.
Fanatiek sporten kon niet meer en ik was zo stijf als wat en emotioneel een wrak.
Ik heb mij aangemeld voor proeflessen. nou dat beviel heel best!
Gaandeweg werd mijn lijf weer “mijn” lijf. Ik was stijf door medicatie maar door twee maal per week bij Jessica les te nemen werd ik soepel, rustig ,tevreden en vooral blij!
Ze is zó liefdevol en vol mededogen. Als een warme deken.
De meditaties vind ik fantastisch en door de rust die ze uitstraalt krijg je weer vertrouwen in je lijf. Niets moet, alles mag binnen “jouw” grenzen.
Ik ben dankbaar dat je in mijn leven bent gekomen en hoop je nog jaren te kunnen volgen.
Ellis

 
Zo’n 2 1/2 jaar geleden ben ik in contact gekomen met Yin-yoga bij Harmonie in jezelf.
De les wordt gegeven door Jessica, een lieve rustige meid die je begeleid naar ontspanning en overgave. Dit is (voor mij) niet altijd makkelijk, maar inmiddels lukt dit vrij goed, mede door haar. Met haar rustgevende stem begeleid ze je, ondanks het ongemak dat een houding je kan geven, tot overgave. Ze geeft gepaste informatie tijdens een les, wat ook zeer leerzaam is. Er heerst een ontspannen sfeer en iedereen is welkom, ieder op zijn of haar eigen niveau en er is geen onderling streven, kortom anderhalf uur tijd voor jezelf, tijd voor lichaam en geest. Het werkt door in je dagelijks leven, zelf maak ik me minder druk om dingen, het is zoals het is…
(Anoniem)

 
Hi Jessica,
Wow, wat een ervaring vanochtend!
Na 2 weken continu werken was dit m’n eerste vrije ochtend en ik had hem niet beter kunnen besteden! Over lief zijn voor jezelf gesproken…
Tijdens de Yoga Nidra meditatie was het alsof m’n lichaam super comfortabel als een magneet door de grond werd aangetrokken; alsof ik met geen 10 man verplaatst had kunnen worden.
Ik kon zonder moeite mijn bewustzijn op jouw aanwijzingen meenemen op reis. Na een tijdje voelde ik de energie door m’n hele lichaam kolken. Meestal ervaar ik dit plaatselijk met name in m’n ledenmaten, maar voor het eerst was geen plek van dit gevoel uitgezonderd. Alsof ik een energieveld was dat slechts door mijn bewustzijn bijeen gehouden werd. Een heerlijk gevoel!
Toen je in het begin van de meditatie sprak over liefde voor jezelf, werd mijn hartstreek gevuld met een warme gloed alsof de warme kraan in m’n borst werd opengedraaid. Voelde de emotie door mijn lijf golven.
Ik had maar 5 uurtjes geslapen en was al om 06:30 uur met m’n hond op pad, maar had desondanks geen enkele moeite om ‘er bij te blijven’. Het gevoel van complete overgave was groot en jouw stem liet me dan ook niet wegglijden.
Nadat ik mijzelf op het einde voorstelde als een perfecte zeepbel in alle vrijheid zwevend in een ruimte met allerlei prachtige kleuren, liepen de tranen over m’n wangen.
Ik voelde me na de les de hele dag super energiek! Dankjewel!!
Bianca